Az egész nagyon egyszerűen elkészül. Pofonegyszerűen.

 

Személyenként egy szikkadt normál vizes zsemlével indítunk. Éles késsel vágjuk előbb félbe, majd még egyszer. Négy vékony zsemle lappal folytatjuk a manővert, melynek végén reményeink szerint megszületik a pofon-egyszerű feltét, bármely szószhoz, mártáshoz. De akár sült krumplihoz, rizshez is. Én most az utóbbinál maradtam. Miért? Mert volt egy fél zacskó mélyfagyasztott thai zöldségkeverékem a hűtőben. Önmagában kevés lett volna, így aztán megszületett  a Thai rizs-poféznivel á lá Butterfly.

A négy zsemle-szeletet kis időre félretesszük.

Egy serpenyőben kb fél ujjnyi olajat teszünk és begyújtjuk alatta a tüzet. Amig felforrósodik, két-három vékony szelet bármilyen sajtot a zsemlékhez igazítunk. Na..ezért jó, ha  a pofézni kockakenyérből készül, mert akkor sajt lapokat tudunk használni és nem kell körülvagdosni a sajt szeleteket. A leeső darabok sem vesznek kárba, naná, hogy beletesszük a többi közé.

Ha jó forró az olaj – mintha rántott húst sütnénk – akkor egy tányérba kevés tejet öntünk. Mellé egy tálcára zsemlemorzsát szórunk. Egy zsemle-lapot pillanatra belemártjuk, rátesszük a két-vagy három – szelet sajtot majd egy másik zsemle-lapot ráborítunk. Amit persze, ugyanúgy megfürdetünk a tejben, de tényleg csak egy pillanatra, mert különben szétmállik. Az meg nem használ  pofézninknek.

Óvatosan összenyomjuk, majd az odakészített zsemlemorzsába forgatjuk. Mindkét felét.  Ugyanígy járunk el a másik – két szelet – zsemlével. További útjuk innen a forró olajba vezet. Körülbelül 5-6 percig sütjük, amíg olyan színe nem lesz, mint ahogy a fotón látszik.  Tehát egy zsemléből két szele poféznit varázsolhatunk férj urunknak délben az asztalra...vagy este.

A thai rizs elkészítése tényleg totál egyszerű , két maréknyi rizst egy teáskanálnyi vajon rövid ideig pirítunk (nem kell pirosnak lennie). Amíg pirul, beizzítjuk a sütőt. (Villanytűzhelyem van, 200 C-ra állítom 15 perccel a bevetés előtt).

Ezután a rizshez adom a fagyott thai zöldségkeveréket és kb 1-

1,5 dl

forró, sós vízzel leöntöm az egészet. Az előmelegített sütőben, fedő alatt kb 25 percig párolódik. Forrón megszórom frissen őrölt tarka borssal és kész.

 

Ennyi! Ugye nem túl bonyolult?


A képen már csak a maradék látható. A gyors és olcsó finomságnak az utolsó előtti pillanatait örökítettem meg.



***



Hozzávalók: személyenként 1 zsemle, 4-6 szelet sajt/legjobb az edami/, 2-3 marék rizs, kb 15 dkg thai zöldségkeverék(mélyhűtött pl a Findus), só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítési idő : sütéssel, rizs-készítéssel együtt kb fél óra.


..és ezt láttátok már?