..mert közelednek - sőt már itt vannak - a hideg, téli esték. 

A tél kihívásaiba nem csak testileg, lelkileg is képesek vagyunk belebetegedni. A megelőzés egyik nagyon egyszerű házi gyógymódja, például az esti forralt boros beszélgetés, barátokkal, családtaggal, vagy párosan. Egyedülélőknek sem hatástalan  módszer, a beszélgetés-elem nélkül.

A lélekemelő program egyik alkotórészéről szólnék, a másik az olvasó leleményére bízatott.

Szóval a forralt bor.

Misztériumának íve nagymamák  kopott, kézzel írt „jól bevált”receptes-füzetén és szakácskönyvek fényes-képes, mutatós receptjein át egészen a netes recept-gyárak garmadáig terjedve hökkentik a forralt bort készítőt. Létezik rumos, konyakos, csípős paprikás, karamelles,gyömbéres  hűűű..képtelenség felsorolni ! Le a kalappal az emberi fantázia előtt!

Én nem variálom különösebben. A bor jóféle legyen, nem szeretem a „forralt bornak elmegy” felkiáltással induló hangulatjavítást.

Nálam első és legfontosabb szempont, hogy fehér, félédes, vagy száraz borból készítem, lehetőleg muskotályból.

Másik lényeges szempont, hogy soha nem főzöm agyon, mert az íze is más lesz, meg egyébként kell az a kis alkohol-tartalom az embernek, már csak melegítés céljából is…ugyebár.

További szószaporítás helyett íme a hevenyészett recept:

Fejenként körülbelül 3dl muskotály bor (ez a mennyiség természetesen változhat, naná, csak vigyázzunk a többi adalék aránya is változik ezáltal).

Minden 3dl borhoz, egy evőkanál barna cukor ( a fehér sem rossz)

Fahéj kábé egy literhez egy rúd(én nem használok túl sokat, szeretem a bor ízét)

Szegfűszeg (néhány, fejenként kábé 2 db)

Citromhéj ( a fehér rész nélkül, egy liternyi italhoz kábé egy mokkáskanálnyi)

Extra tippem : fejenként egy gerezd jó édes mandarin (lehet befőtt)

A fűszereket kevés vízben (tényleg csak egy-két evőkanálnyiban) körülbelül 10 percig előfőzöm, közben a bort felteszem melegedni. Belelapátolom a cukormennyiséget, majd közvetlenül forrpont előtt hozzáöntöm a leszűrt fűszer-lét és a mandarint, majd egy-két percnyi együtt forralás után kész.

Valójában ennyi.

A legjobb azon forrón tálalni. Ha van otthon valamilyen finom, mézes keksz, a legjobb választás ehhez. Ha nincs, akár lehet egy jó kis borba mártogatót készíteni- vagy készíttetni -  (gyerekkorom kedves emlékei tolulnak…hajaj..abba is hagyom, sóhaj és korty a szívmelegítőből.