A 16. században egyre inkább meghonosodó pulyka, mára hétköznapi ételünkké vált..szerencsére…Az angolban turkey nevet viselő madár… - na, ez egy bizarr dolog..néhány szót érdemes rá áldozni - Amerikából repült át az öreg kontinensre…kis segítséggel….elég, ha Columbusra gondolunk…de ez még mind semmi! Mert miért Turkey a neve? Nos anno az európai szállítói verseny a törökök javára dőlt el.
Egy másik verzió szerint: a pulyka egzotikus madárnak számított és az idő tájt Európában minden, ami egzotikum volt - vagy töröknek vagy indiainak vélték. Apropó…van, ahol indiai tyúkként pirítják, párolják a békésnek egyáltalán nem mondható szárnyast.
Persze csak a vadabb, parlagi fajtákra lehet mondani, hogy „mérges pulyka” – „Szebb a páva, mint a pulyka…”stb…ismerős? – Viszont van ennél barátságtalanabb is:
Mérges pulyka, zöld uborka,
Üvegbe van savanyítva.
vagy ez:
Mérges pulyka, mérges tyúk,
Miért rúgtad ki a paszulyt?
Nem a broilerre kell gondolni ilyenkor….az biztos…
Hevenyészett bevezetőm után végre rátérek a lényegre. Egy saját találmányra. Szerénységem a Pulyka Rustica nevet adományozta e hétköznapi fogásnak…Miért e nevet választottam? Passz. Tán az ihlet, vagy a front….
Az egész konyhai hadművelet egy tekintélyes – legalább egy kg-os pulyka felsőcomb megvásárlásával, majd kicsontozásával veszi kezdetét. Vagy filét vásárolunk...de akkor a házi kedvenc , ha van (kutyus), nem részesül az igazi csont rágcsálásának semmivel nem pótolható élményében...A nagyobb csíkokra, darabokra vágott és enyhén (!)lesózott pulykát kb két órára magára hagyom. Két maréknyi hagyományos lencsét – vagyis semmi különlegeset csak amolyan rusticásat, étkezési lencsét – beáztatok langyos, sós vízben.
Amíg a hús ízesedik, a lencse puhul. Könnyű mint az egyszeregy.. Nos két órányi pihenő után jön az igazi meló! Kb 5 dkg vajat egy serpenyőben felolvasztok, amikor serceg, belevetem a pulykacsíkokat és nagy lángon fehéredésig pirítom, majd egy pohárnyi vizzel felöntöm, a lángot is visszaveszem és fedő alatt kb 50 percig párolom. De előtte két evőkanálnyi vöröshagyma krémmel tovább fokozom az alakuló ízhatásokat. Vigyázat! Ha kész – tubusos – vöröshagymakrémet használunk, akkor a további sózástól már tartóztassuk meg pulykánkat, mert sok lesz a jóból! Szerintem jobb a saját magunk aprította vörihagymát reszelni... ellátva a szükséges hagymaízzel a rusztikus falatokat. Közben félig-meddig megpuhult a lencsénk. Leszűrjük, aztán felfűtjük a sütőnket. Villanytűzhelyem van. 200 fokon 10 percig előmelegítek, aztán folytatom a lencsés rizs készítését. Három maréknyi (kb 15-20 dkg) rizst két evőkanálnyi étolajon megfehérítünk, erre ráterítjük a leszűrt lencsét. Kb egy liternyi forró vizet megsózunk…evvel öntjük le a rizses lencsét. Itt nem adnám meg a só mennyiségét…inkább azt mondom, ízlés szerint. Szóval az előre felforrósított sütőnkben 25 perc alatt, az edényt lefedve készre pároljuk a lencsés rizs-köretet.
Ha megpuhultak a pulykacsíkok, és a levét nagyrészt elfőtte, egy púpozott evőkanál teljesen egyszerű mustárral adom meg a pulyka-egytál ízhatásának lényegét! Leheletnyi borsolás után mokkáskanálnyi liszttel híg mártássá sürítem a hús alatt maradt zamatos lét és már készen is vagyunk !Szinte!
Ugyanis a tálaláskor egy kb 3 cm-nyi hajszálvékonyra vágott citromhéj szeletet további apró darabkákra metélek és a húst evvel, valamint kevés aprított kaporral illatosítom. Na, most már tényleg fogyasztható az egzotikusból rusztikusra egyszerűsített madár. Hát nem egy fogyókúrás fogás,elismerem. Viszont a lencse, nagyon gazdag különféle ásványi anyagokban, vitaminokban. Nem mintha védőbeszéd után kiáltana Pulyka rusticám…csak úgy mondom…
Jó étvégyat!
Utóirat: legalább négy ember biztosan jól fog lakni a receptben megadott mennyiségből...
Utolsó kommentek