Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Most egy gyors poféznit ajánlok...

Az egész nagyon egyszerűen elkészül. Pofonegyszerűen.

 

Személyenként egy szikkadt normál vizes zsemlével indítunk. Éles késsel vágjuk előbb félbe, majd még egyszer. Négy vékony zsemle lappal folytatjuk a manővert, melynek végén reményeink szerint megszületik a pofon-egyszerű feltét, bármely szószhoz, mártáshoz. De akár sült krumplihoz, rizshez is. Én most az utóbbinál maradtam. Miért? Mert volt egy fél zacskó mélyfagyasztott thai zöldségkeverékem a hűtőben. Önmagában kevés lett volna, így aztán megszületett  a Thai rizs-poféznivel á lá Butterfly.

A négy zsemle-szeletet kis időre félretesszük.

Egy serpenyőben kb fél ujjnyi olajat teszünk és begyújtjuk alatta a tüzet. Amig felforrósodik, két-három vékony szelet bármilyen sajtot a zsemlékhez igazítunk. Na..ezért jó, ha  a pofézni kockakenyérből készül, mert akkor sajt lapokat tudunk használni és nem kell körülvagdosni a sajt szeleteket. A leeső darabok sem vesznek kárba, naná, hogy beletesszük a többi közé.

Ha jó forró az olaj – mintha rántott húst sütnénk – akkor egy tányérba kevés tejet öntünk. Mellé egy tálcára zsemlemorzsát szórunk. Egy zsemle-lapot pillanatra belemártjuk, rátesszük a két-vagy három – szelet sajtot majd egy másik zsemle-lapot ráborítunk. Amit persze, ugyanúgy megfürdetünk a tejben, de tényleg csak egy pillanatra, mert különben szétmállik. Az meg nem használ  pofézninknek.

Óvatosan összenyomjuk, majd az odakészített zsemlemorzsába forgatjuk. Mindkét felét.  Ugyanígy járunk el a másik – két szelet – zsemlével. További útjuk innen a forró olajba vezet. Körülbelül 5-6 percig sütjük, amíg olyan színe nem lesz, mint ahogy a fotón látszik.  Tehát egy zsemléből két szele poféznit varázsolhatunk férj urunknak délben az asztalra...vagy este.

A thai rizs elkészítése tényleg totál egyszerű , két maréknyi rizst egy teáskanálnyi vajon rövid ideig pirítunk (nem kell pirosnak lennie). Amíg pirul, beizzítjuk a sütőt. (Villanytűzhelyem van, 200 C-ra állítom 15 perccel a bevetés előtt).

Ezután a rizshez adom a fagyott thai zöldségkeveréket és kb 1-

1,5 dl

forró, sós vízzel leöntöm az egészet. Az előmelegített sütőben, fedő alatt kb 25 percig párolódik. Forrón megszórom frissen őrölt tarka borssal és kész.

 

Ennyi! Ugye nem túl bonyolult?


A képen már csak a maradék látható. A gyors és olcsó finomságnak az utolsó előtti pillanatait örökítettem meg.



***



Hozzávalók: személyenként 1 zsemle, 4-6 szelet sajt/legjobb az edami/, 2-3 marék rizs, kb 15 dkg thai zöldségkeverék(mélyhűtött pl a Findus), só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítési idő : sütéssel, rizs-készítéssel együtt kb fél óra.


..és ezt láttátok már? 

 

2 Tovább

Észak-Dél Tál

Kétfajta tejtermék találkozásából született  az Észak-Dél Tál :

  

 A képen, a mártás alatt  olyan tészta, amelyet magam gyúrtam, sodortam, miután durvára tört színes borsot, kevés szárított snidlinget szórtam bele. Ha nem sikerül snidlinghez jutni, apróra vágott petrezselyemmel pótolható. Amikor kifőtt, elkészítettem a mártást.

Ennek két fő alkatrésze a bryndza és a kajmak. A bryndzát, ezt a felvidéken készült túróféleséget nem kell bemutatni,  a kajmak talán többek számára ismeretlen.Az egész Balkánon ismerik, sőt a közel-keleten is évezredek óta fogyasztják. A  kajmak egy erősen zsíros tejfölszerű finomság, finom, de eléggé nehéz kaja..

Miután egy serpenyőben felolvasztottam a kajmakot, kevés liszttel hintettem meg, nem pirítottam, csak hagytam "pezsegni" kicsit, majd tejjel felöntöttem, kevés sót, csipet cukrot és leheletnyi pirospaprikát szórtam még hozzá. Ezután morzsoltam bele a bryndzát....Összefőzve már tálaltam is az enyhén csípős, krémes, illatos egytált.

Aki szereti a sajtos önteteket, érdemes kipróbálnia, mert nagyon eteti magát az Észak-Dél tál!

Mennyiségeket szándékosan nem adtam meg. A készítőre bízom....az arányokat az egyéni ízlés határozza meg...igy az étel egyénivé válhat.

0 Tovább

eszemiszom

blogavatar

Kategóriáim: - hagyományos magyar - nemzetek ízei - időutazás (eleink étkei) - lakomák minden esetre - tájkaják - konyhafilozófia - négy évszak - reformkonyha - fűszerek

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek