Kétfajta tejtermék találkozásából született  az Észak-Dél Tál :

  

 A képen, a mártás alatt  olyan tészta, amelyet magam gyúrtam, sodortam, miután durvára tört színes borsot, kevés szárított snidlinget szórtam bele. Ha nem sikerül snidlinghez jutni, apróra vágott petrezselyemmel pótolható. Amikor kifőtt, elkészítettem a mártást.

Ennek két fő alkatrésze a bryndza és a kajmak. A bryndzát, ezt a felvidéken készült túróféleséget nem kell bemutatni,  a kajmak talán többek számára ismeretlen.Az egész Balkánon ismerik, sőt a közel-keleten is évezredek óta fogyasztják. A  kajmak egy erősen zsíros tejfölszerű finomság, finom, de eléggé nehéz kaja..

Miután egy serpenyőben felolvasztottam a kajmakot, kevés liszttel hintettem meg, nem pirítottam, csak hagytam "pezsegni" kicsit, majd tejjel felöntöttem, kevés sót, csipet cukrot és leheletnyi pirospaprikát szórtam még hozzá. Ezután morzsoltam bele a bryndzát....Összefőzve már tálaltam is az enyhén csípős, krémes, illatos egytált.

Aki szereti a sajtos önteteket, érdemes kipróbálnia, mert nagyon eteti magát az Észak-Dél tál!

Mennyiségeket szándékosan nem adtam meg. A készítőre bízom....az arányokat az egyéni ízlés határozza meg...igy az étel egyénivé válhat.