Egy kelt sütemény, melynek elkészítésére a kevésbé tapasztaltak is bátran vállalkozhatnak! Szinte biztos a siker!
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, 1 evőkanál cukor, ½ liter tej, citromhéj, só.
Az élesztőt,
Stop! Az előzőleg lazán lisztezett deszkára borítjuk a masszát…ám mielőtt magára hagynánk, előbb tojás nagyságú – kb M-es méret – darabokra szaggatjuk, majd rudacskákra nyújtjuk. A hüvelykujjnyi darabokat kör formában összeállítjuk és két végét összenyomva, gyűrű fazonra formázzuk. Ezzel gyakorlatilag majdnem készen van a sütemény…Majdnem! Most következik számunkra és tésztánk számára is a jól megérdemelt pihenés.. Száraz konyharuhával letakarva, annyi időre hagyjuk magára gyűrűinket, hogy kb duplájára puffadjanak. A sütőt most fűtjük fel- villanytűzhely 160 C-fok - és egy zsírozott, lisztezett tepsiben szépen sorban, egymástól néhány centiméter távolságra lerakosgatjuk a tojássárgájával megkent vajas gyűrűket. El ne felejtsem! A tojássárgájához kevés olvasztott vajat csorgatunk, ettől még piros-barnábbra, fényesebbre, illatosabbra sül ez a Némethonból -Bajorországból - hozzánk került, délutáni-, reggeli kávéhoz illő finomság, melyet érdemes tálalás előtt porcukorral is meghinteni.
***
Essen und trinken halt Leib und Seele zusammen! Tartja a német mondás..azaz Evés és ivás tartja össze a testet és a lelket! Nos a német konyhafilozófia sajátosságairól később – egy –egy ízes recept kapcsán – szeretnék még többet mesélni. Az biztos, hogy a terített asztal örömeinek értékelésében nagyon hasonlóan gondolkodunk. A jó evés ivásnak nem csak nálunk, hanem német földön is nagy tradíciói vannak.
Kisült a vajas gyűrű, elkészült a kávé! Jó étvágyat!
Utolsó kommentek