Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Észak-Dél Tál

Kétfajta tejtermék találkozásából született  az Észak-Dél Tál :

  

 A képen, a mártás alatt  olyan tészta, amelyet magam gyúrtam, sodortam, miután durvára tört színes borsot, kevés szárított snidlinget szórtam bele. Ha nem sikerül snidlinghez jutni, apróra vágott petrezselyemmel pótolható. Amikor kifőtt, elkészítettem a mártást.

Ennek két fő alkatrésze a bryndza és a kajmak. A bryndzát, ezt a felvidéken készült túróféleséget nem kell bemutatni,  a kajmak talán többek számára ismeretlen.Az egész Balkánon ismerik, sőt a közel-keleten is évezredek óta fogyasztják. A  kajmak egy erősen zsíros tejfölszerű finomság, finom, de eléggé nehéz kaja..

Miután egy serpenyőben felolvasztottam a kajmakot, kevés liszttel hintettem meg, nem pirítottam, csak hagytam "pezsegni" kicsit, majd tejjel felöntöttem, kevés sót, csipet cukrot és leheletnyi pirospaprikát szórtam még hozzá. Ezután morzsoltam bele a bryndzát....Összefőzve már tálaltam is az enyhén csípős, krémes, illatos egytált.

Aki szereti a sajtos önteteket, érdemes kipróbálnia, mert nagyon eteti magát az Észak-Dél tál!

Mennyiségeket szándékosan nem adtam meg. A készítőre bízom....az arányokat az egyéni ízlés határozza meg...igy az étel egyénivé válhat.

0 Tovább

Az ízlésről

  • Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy. (Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es.)
  • A cukorról elmondhatja az ember, hogy univerzális ízesítő, és hogy nem ront el semmit.
  • A feltételek egyenlőtlensége a vagyonok egyenlőtlenségét vonja maga után, de a vagyonok egyenlőtlensége nem hozza magával a szükségletek egyenlőtlenségét.
  • A ház asszonyát mindig biztosítani kell arról, hogy a kávé nagyszerű volt, a ház urát pedig, hogy a legjobb likőrt választotta.
  • A jó konyhafőnöknek tisztelnie kell a természet örök törvényeit, ezenkívül mesterien kell bánnia a tűzzel.
  • A jövő még nincs itt, a jelen hamarosan nem lesz, az élet egyedüli pillanata az élvezet pillanata.
  • A majonézzel mindent lehet csinálni, kivéve: ráülni.
  • A nemzetek sorsa attól függ, hogyan étkeznek.
  • A sajt nélkül végződő vacsora olyan, mint egy félszemű szépasszony.
  • A szaglás bevonása nélkül nincs teljes kóstolás.
  • A szakács legnélkülözhetetlenebb képessége a lelkiismeretesség.
  • A Teremtő, evésre kényszerítve az embert, hogy élhessen, az étvággyal kéri fel erre, és a gyönyörrel jutalmazza.
  • A világegyetemnek csak az élet ad értelmet, és minden, ami él, táplálkozik.
  • Aki barátokat fogad és nem fordít személyesen gondot a nekik készítendő ételre, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.
  • Aki szarvasgombát mond, nagy szót ejt ki, mely szerelmi és ínyenc emlékeket ébreszt az alsó szoknyát viselő nemnél és ínyenc és szerelmi emlékeket a szakállt viselő nemnél. Ez a tisztes megkettőztetés onnan ered, hogy ezt a kiváló gumót nemcsak pompás ízűnek tartják, hanem azt hiszik róla, hogy fokozza azt az erőt, melynek gyakorlását a legédesebb gyönyörök kísérik.
  • Az állatok táplálkoznak, az ember eszik. Csak az értelmes ember tud enni.
  • Az asztal az egyedüli hely, ahol az ember sohasem unatkozik az első órában.
  • Az asztal örömeit minden életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és minden nap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek, és az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.
  • Az ember szakáccsá válik, de pecsenyesütőnek születik.
  • Az érzékek azok a szervek, amelyekkel az ember kapcsolatba lép a külvilággal.
  • Az étkezés gyönyöre az egyedüli, melyet mértékkel élvezve, nem követ fáradság.
  • Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.
  • Az ízek száma végtelen.
  • Egy új fogás felfedezése több örömet okoz az emberiségnek, mint egy csillag felfedezése.
  • Ember vagyok és nincs semmi az embertől, vagy legalábbis a harmonikus gyönyörétől való, ami idegen lenne tőlem.
  • Isten akaratából az ember a természet királya, és minden, amit a föld termel, neki terem.
  • Nem mindenki ínyenc, ki az akar lenni.
  • Túl sokat várni egy késlekedő vendégre, figyelmetlenség mindazokkal szemben, akik jelen vannak.
  • Valakit vendégül látni annyit jelent, mint felelősséget vállalni arra, hogy mindaddig, amíg nálunk van, gondoskodunk róla, hogy jól érezze magát.
  • Aki nehezen emészt vagy lerészegedik, nem tud sem inni, sem enni

Brillat Savarin filozófiája közül néhányat idejét múltnak érezhetjük. Azért érdemes elgondolkodni rajtuk.

 

 

 

Gasztro blogom ezennel megnyitja kapuit vendégei előtt. Mindenki szeretettel várok virtuális konyhámban illetve asztalomnál.

0 Tovább
12
»

eszemiszom

blogavatar

Kategóriáim: - hagyományos magyar - nemzetek ízei - időutazás (eleink étkei) - lakomák minden esetre - tájkaják - konyhafilozófia - négy évszak - reformkonyha - fűszerek

Utolsó kommentek