Ha tavasz...akkor méregtelenités, ha egészséges táplálkozás, akkor pedig medvehagyma...Állítják rajongói, és kiáltanak fel: Medvehagyma, te csoda!

Itt a tavasz! Irány a tavaszi erdő - meg a piac - ahol a ezt a viszonylag újkeletű zöldnövényt beszerezhetjük, melynek latin neve: Allium ursinum. Medvehagyma! Nyugat-Európából érkezett hozzánk a kultusza.

" src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/108000/108937_medvehagyma3.jpg&full=1" mce_src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/108000/108937_medvehagyma3.jpg&full=1" alt="" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" />

Amíg néhány éve csak kevesen, újabban annál többen keresik és fogyasztják ezt a tavaszi méregtelenítő hagymafélét,amely ugyanugy a liliomfélék családjába tartozik, mint konyhakerti hagymatársai.Ez az évelő, amely kb 15-21 cm-magasra nő, levelei hosszúnyelüek, hagymája buzogány alaku, kb 45 mm hosszu és 5 mm vtg.

" src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/lindman/387.jpg&full=1" mce_src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/lindman/387.jpg&full=1" alt="" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" />

Ernyős virágzata hófehéren virít április-májusban a lombos erdőkben, ártereken, hegyvidéken szinte az egész országban. Virágzás előtt gyűjtik hagymáját és leveleit..Gyakorlatilag mindkettő egyformán felhasználható

Szereti a bükkösöket, tölgyeseketA májusi gyöngyvirág leveleivel összetéveszthető növényt egy valami teljesen és biztosan megkülönbözteti attól..És ez az erőteljes fokhagymaillat, amelytől az egész táj fokhagymaszagu lesz, ahol elterjed.Ha erdei sétánk alkalmával úgy döntünk hogy áldozunk a tavaszi méregtelenítés oltárán nem árt az óvatosság….ugyanis a gyöngyvirág mérgező levelei nagyon hasonlítanak a medvehagyma leveleihez. A már emlitett fokhagymaillat az, ami 100 %-ban megkülönbözteti attól, amíg a gyöngyvirág ki nem nyitja illatos szirmait...mert akkor már egyértelmübbé válik a kép.A gyöngyvirág minden része mérgező...de nem is táplálkozási céllal szedjük.. térjünk vissza a medvehagymához.

A növény  fiatal leveleit,valamint a hagyma törzsét is fogyasztják mártásnak ,salátának, levesnek. Ezenkívül fűszernövényként halételek, töltelékek zamatos ízesítője, sőt  egyes vidékeken még sajtot is ízesítenek vele.A levelei jól fagyaszthatóak, igy ha megkedveljük, télen sem kell lemondanunk élvezetéről .

A sószegény diétára kényszerültek áldhatják a nevét, mivel jellegzetesen sós íze miatt jól beépithető a napi táplálkozásba…A Mecseki medvehagymamezőkön gyűjtögető méhek zöldes színű méze pedig hungarikum.A sajátos fokhagymaillatú, és ízű gyógyméz, a légzőszervei panaszokat enyhiti…Ennek a fokhagyma és spenót értékes tulajdonságait hordozó növényünknek gyógyitó hatásai/kénvegyületek, C-vitamin/ ugyanugy jól hatnak érrendszerünkre, élénkitik és csökkentik a vércukorszintet, valamint védik a szivünket. Még külsőleg is használják, borogatásokat készítenek belőle éppen a gombás, baktériumos fertőzéseket megszüntető tulajdonságai miatt…S mint ilyen, a sebek gyógyulását is elősegiti.

Potencianövelő tulajdonsága  is közrejátszhatott  fogyasztásának gyors és látványos elterjedésében…És már meg is érkeztünk a tavaszi fáradság, tavaszi méregtelenítés témájához, ami valljuk be a legfontosabb szerepe ilyenkor áprilisban…annyi betegségre állítják gyógyító hatását, hogy azt az  ember már nehezen fogadja el. A szervezet tavaszi nagytakarításában betöltött szerepe viszont megalapozott.

Hiszen a méregtelenités munkáját besegitő allicin-olaj tartalmu medvehagyma bizonyítottan javitja a koleszterinszintet, ugyanugy, mint a fokhagyma, öli a vírust, baktériumot, emésztés elősegitő…tehát mindenképpen vértisztítót tulajdonságokkal bír…Ehhez járul figyelemreméltó C-vitamin tartalma...Ha valaki gyógyászati célból kezdi el ennek az értékes növénynek a fogyasztását, mindenképpen érdemes kúraszerüen folytatni.. Azaz mindennap, ételekbe belekeverve, avagy teaként az apróra vágott levelekből elkészitve…További gyógyászati adalékokról bővebben.



Érdekesség, hogy a magyar neve utal a macik téli álom utáni méregtelenitési szokásaira. Hiszen előbújva a barlangjukból előszeretettel fogyasztják ők is…

Végezetül két könnyen elkészithető csemege:

" src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://3.bp.blogspot.com/_CLfPAuJpeqo/ScOmeLQt8MI/AAAAAAAADrE/Jjx5VcWmcjU/s400/medvehagyma-krem2.jpg&full=1" mce_src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://3.bp.blogspot.com/_CLfPAuJpeqo/ScOmeLQt8MI/AAAAAAAADrE/Jjx5VcWmcjU/s400/medvehagyma-krem2.jpg&full=1" alt="" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" />

Medvehagymás vaj

Hozzávalók:
250 gramm vaj 
só, fokhagyma 
20 gramm medvehagyma levél

A vajat, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint sót jól kikeverjük, majd az apróra vágott medvehagymalevelet is közékeverjük. Jól kihütjük és kenyérre kenve fogyasztjuk, vagy grillezett húsokat, frissensülteket ízesitünk vele.


" src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://3.bp.blogspot.com/_RVj0mov-eOU/SdrzGSmZN9I/AAAAAAAAAyQ/nGFouq3ghbk/s320/sali.jpg&full=1" mce_src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://3.bp.blogspot.com/_RVj0mov-eOU/SdrzGSmZN9I/AAAAAAAAAyQ/nGFouq3ghbk/s320/sali.jpg&full=1" alt="" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" />

Medvehagyma saláta

Hozzávalók:
30 g medvehagyma levél 
10 dkg retek,

1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé

50 ml majonézes salátaöntet 
1 pohár joghurt 
Só, bors 
5 g cukor

egy paradicsom

Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal.Kevés uborkalével is megöntözzük.Fűszerezzük sóval, borssal és cukorral,a végén a kockára vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd keverjük össze. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk frissensültek, grillételek mellé.

További recepteket itt találhatunk




ForrásI. Forrás II.