Hagymák a porondon, minden, ami zöld !

***


" alt="" src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://www.ribizli.hu/gasztro-pix/ujhagyma.jpg&full=1" mce_src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://www.ribizli.hu/gasztro-pix/ujhagyma.jpg&full=1" />Tavasz, megújulás, természet, zsenge, minden ami zöld...ezek jutottak eszembe hirtelen, meg a tavaszi reggelik egyik kedvence az újhagyma...Ma már télen sem elképzelhetetlen ez az üde és egészséges hozzávaló a reggeli vajas kenyérhez, szalonnához, bármihez..De ilyenkor az igazi, amikor már kint a kertben is érezzük, eljött az ideje az újhagymának, zsenge salátának, hogy szervezetünket segítse a tavaszi átalakulásban, amiben minden élőnek része van ilyentájt.

A póréhagyma kicsit más mint a többi hagymaféle, egész éven át kapható, kiskertekben is termelik és fehér, húsos törzsét fogyasztják...egyre inkább kedvelt a magyar konyhában is és mint a többi hagymaféle, a liliomfélék családjába tartozik.

..Olvastam, hogy ezt a hagymafélét az egyiptomiak is nagy becsben tartották, sőt középkor óta Wales jelképe, mivel a walesiek csatát nyertek a segítségével./legalábbis ők igy érezték/ A legenda szerint Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és póréhagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. Annyira megbecsülték, hogy még a címerükbe is bekerült. A római legionárius napi étke volt a hagyma, sőt Néró császárról is az a hír járta, hogy a póréhagymával ápolta hangját..mint tudjuk elképesztően hiú ember volt...A párolt pórét Rómában nagy becsben tartották, természetesen ma is igen kedvelt étel a mediterrán országokban...De mostanra nemcsak ott, hanem nálunk is egyre inkább reneszánszát éli ez az ízletes és egészséges csemege.Receptek tömkelegét találhatjuk vele kapcsolatban. Hagymaleves, töltött és sűlt hagymák...stb..csak választanunk kell.

A hagyma egyben gyógyító növényünk is, hiszen magas kéntartalmával vértisztításra, éppen most tavasszal fejtheti ki legáldásosabban hatását.Alliltartalma(alliciltartalmu olaj) pedig természetes virusölő, antibiotikumként válik hasznunkra..

Allium ursinum - azaz medvehagymaA hagymák népes családjának nálunk ujabban divatba jövő másik tagja a medvehagyma, amely szintén a tavaszi belső nagytakarításban veheti ki részét étrendünk frissítésével.

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Gyógyitó tulajdonságának mára már egész irodalma van...Izelitőül egy irás itt



Visszatérve a zöldhagymára(újhagymára)...Néhány éve próbáltam ki és azóta rendszeresen visszatérő vendég konyhámban ilyenkor tavasszal a

HAGYMÁS LEPÉNY.

kapros változat, ami tényleg csak annyiban különbözik, hogy egy csokor kaprot apróra vágok és ezt is a tejfölös masszába keverem.

" alt="" src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://Napicikk.nolblog.hu/files/hagymalep%C3%A9ny%20(kapros%20v%C3%A1ltozat).jpg&full=1" mce_src="http://admin.nolblog.hu/system/thumbnail?url=http://Napicikk.nolblog.hu/files/hagymalep%C3%A9ny%20(kapros%20v%C3%A1ltozat).jpg&full=1" />


Ennek a receptjét el is mesélem. Nagyon egyszerü elkészíteni és ebédre, vagy akár vacsorára egy nagyon finom, illatos - és nem nehéz - fogást tálalhatunk.

Egy kb 20 cm átmérőjű, kerek formát alapulvéve, három csokor újhagymát megtiszítok és a fehér részét kisujjnyi vékony karikákra vágom (kevés zöldet is hozzámetélhetünk).

20 dkg búzalisztet, kevés sóval, leheletnyi cukorral összekeverek. Egy dkg élesztőt nagyon kevés langyos vízben(vagy tejben) felfuttatok és evőkanálnyi margarinnal, meg két tojás sárgájával rugalmas tésztát készítek, majd ezt megkelesztem.

A formát kikenem, lisztezem és a megkelt tésztával kibélelem, peremet képezve belőle.

A két megmaradt tojás fehérjéhez hozzáteszek még kettőnek a fehérjét és kemény habbá verem, majd a négy sárgáját,egy evőkanál tejfölt, meg kevés sót, szerecsendiót és egy evőkanál lisztet is hozzászitálva, összekeverem a masszát. A felapritott hagymát beleszórom a tésztával bélelt formába, ráöntöm a tojásos masszát és a tetejére néhány zöld hagymakarikát és kevés petrezselymet szórok. Aki szereti, durvára tört szines borssal is díszitheti a lepényt, amelyet előmelegitett sütőben (villanytűzhely 200 fok) szép, pirosra sütök, kb 30 perc alatt. Ez a lepény télen ugyanigy elkészíthető vöröshagymával, csemege- vagy lilahagymával ugyanilyen finom. A kapros változat ugyanez, a fent emlitett csokor kaporral felturbózva.

Én valami egyszerü, könnyű levest készitek hozzá általában. Akár este teával is izletes, illatos ez az étel.(Ajánlhatnám a hagymakrémlevest, ám sok volna igy egyszerre a jóból...).

Utoljára hagytam a legfontosabb programot, ideér rövidesen az igazán jó idő és a hétvégeken mindenképpen érdemes felvennünk a sportcipőket..irány az erdő, medvehagymavadászat indul !


Egy finom ebédet (hagymalepénnyel)követően.. a tavaszi, medvehagymamezőkkel illatos séta fűszere testnek léleknek!



Ha mégis maradunk, legalábbi zenével, képekkel dobjuk fel magunkat..ilyenkor TAVASSZAL !

 

 

forrás: Romhányi-Gerő:Gyógyító növények,Francia konyharemekei(szakácskönyvem)