Nehezen hihető, mégis tény, Szali Bibi-Hanum könyvecskéjét 36. Ft-ért vásároltam egykoron..Hajaj!Ne is kérdezzétek mikor volt....nekem is hihetetlen már...

A Magyar Posta "terjesztette" én  megkaparintottam..kemény 36.-magyar forintokért! Mert már akkor is érdekeltek a más népek..Meg az ő konyháik..Ezen az úton sikerült bepillantanom például az üzbég konyhákba, ahol csodák csodája semmi olyan extrát nem találtam, ami számomra és családom számára  különös lett volna. Az alapanyagokkal ugyanez a helyzet...Főleg most! Már mindent lehet kapni..ahogy szokták mondani..



Néhány szó még az országról:

Ezen a tájon élt Akszar Temir, (Timur leng), - a nagy közép-ázsiai török uralkodó, a legismertebb a sok  vezír, kán és emír között, akik Üzbegisztán területén évezredekig uralkodtak. 


Timur Leng


Üzbegisztán a festői tájak, a csodás természeti adottságok, a nagy ellentétek világa. Éghajlata szélsőséges. Nyáron előfordul 50 fokos hőség, télen viszont mínusz 32 fokig süllyed a hőmérséklet. Óriási, terméketlen sivatagok váltakoznak zöldellő oázisokkal, virágzó kertekkel, gyapotmezőkkel. Üzbegisztán a Tien San (Ég Hegyei) északi nyúlványainál fekszik. Itt van a Kara-Kum és a Kizil-Kum sivatag egy része. Itt folynak az Amu-Darja és a Szir-Darja - több ezer kilométeres - folyamok, melyek vize az Aral-tóba ömlik..a tó mérete folytán, tengernek is beillik. Olyan csatornák segitségével öntözik a földet több helyen, amelyet még Nagy Sándor idején építettek.
Üzbegisztán ősidőktől fogva lakott terület. 
Az i.e. IV. században Nagy Sándor (tudjátok, a makedón)  hódította meg ezt a területet. 
Üzbegisztánt sem kerülték el a hóditások.Türk, arab stb.Na és a SZU... Az iszlámot az arabok hozták, mely 1917-ig uralkodó világnézet volt, és amelynek ma is sok híve van.
A XIV-XVI. században az ország a  virágzás korát élte - a sánta Timur és utódainak uralkodása alatt. /unokáját Ulugbegnek hivták/
A XV. század végén a nomád üzbégek hódították meg e területet Sejbán kán vezetésével. Ezidőtájt alakultak ki a különböző kánságok /boharai, hivai,később, már a XVIII.században a kokandi/.  1924.-ben mikor a Szovjetunió  legyőzte az emirátust  Frunze  parancsnok több napig lövette a város tornyait.

A Szovjetunió szétesése után 1991-ben alakult meg az Üzbég Köztársaság melynek fővárosa Taskent.
Taskentről itt

Vámbéry Ármin /a baloldalon/ 

Eljutott ide a mi Vámbéry Árminunk is aki amikor Bokharán keresztül Szamarkandba  érkezett, ott felkeltette a helyi emír gyanúját, és több mint félórás faggatózás után sikerült meggyőznie igazhitű voltáról az uralkodót, sőt,  végül ajándékokkal megrakodva engedték útjára.

Szamarkand a„zöld város”



És végre az Üzbég konyha remekeiből:

A sok és finom receptet kipróbálva, most ezt ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a birka, bárány, vagy kecskehúst..De elárulom,  már muflonból is kipróbáltam ...szintén  sikertörténet.



PILÁF AZ EMÍR ASZTALÁN
Hozzávalók:
60 dkg birkahús
30 dkg rizs
4 fej hagyma
4 db sárgarépa
1 csomó petrezselyem
1 csomó kapor
só, csípős cseresznyepaprika
ízlés szerint

A húst megmossuk, a faggyút lefejtjük, feldaraboljuk és kiolvasztjuk. Kivesszük a pörcöket. A zsiradékban megfonnyasztjuk az egyik megtisztított, felszeletelt hagymát. Beletesszük a birkahúst, a megmosott, hasábokra szeletelt sárgarépát. Annyi vizet öntünk rá, hogy a húst éppen elfedje, s így sütjük együtt. Majd hozzáadjuk a fűszereket is és kis lángon egy órán át pároljuk. Ha a víz elfogyott, pótoljuk. 
Amikor a hús megpuhult, a tetejére ráterítjük a jól megmosott rizst. Megsózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Kis lángon a vizet a hússal együtt fél órán át pároljuk tovább. 
Tálalásnál a megmosott, összevágott petrezselyemmel, kaporral és a másik vékonyra szeletelt hagymával díszítjük. 
Megjegyzés: A piláf az üzbég nemzeti gasztronómiai művészet csúcsa. Akkor sikerült, ha a húson érezni a fűszerek zamatát, a rizs pedig pergő, borostyánszínű, s szinte elolvad a szájban. Üzbegisztánban, sőt egész Közép-Ázsiában a piláfkészítés elsősorban a férfiak privilégiuma. 
Számtalan piláf-recept ismert. Vannak olyanok is, amelyeket titokként kezelnek. Az üzbégek szerint a jó piláfot vastag falu, alul félgömb alakú vas- rézkondérban kell főzni, sok zöldséggel, sok hússal. Bár fogyasztják édességként is cukorral, gyümölccsel

Ami az italokat illeti:

Nemzeti italuk a zöldtea. Teát bármilyen napszakban, bárhol lehet kapni. Az üzbégek elsősorban teáznak, nem kávéznak. Azt tartják: ivásra a tea való, a kávé csak szokás.

Most "csak"egy tearecept:

/ a képen nem a tejes változat szerepel/


BUHARAI ZÖLDTEA
Hozzávalók: 
1/2 l tej
1/2 l víz
4 teáskanál zöldtea , gyömbérpor a tejnélküli változathoz.

Az előmelegített porcelán teáskannába négy teáskanál zöldteát szórunk. Ráöntjük a forró vizet. Két perc múlva hozzávegyítjük a forró tejet. Kanállal összekeverjük. Öt percen át állni hagyjuk. Készíthetjük tej nélkül, leheletnyi gyömbérporral.
Melegen öntjük szét a fületlen csészékbe.

Szali-Bibi Hanum kiadványa kissé megkopott. Nem csoda, sokat forgattam. Nos hozok még receptet innen. Akinek kedve van,  az további izes finomságokat próbálhat ki a mi izvilágunkhoz nem oly távoleső üzbég konyha remekeiből.

 

Egy desszert, amit kár lenne kihagyni, sajna erről nincs képem, mire a fotózásra került volna a sor, elfogyott a mennyei palacsinta! 



HIVAI PALACSINTA :

Hozzávalók:

50 dkg liszt,

4 e.kanál vaj,

2 db tojás,

2 pohár tej,

2 e.kanál cukor,

5 dkg élesztő,

2 db kockacukor,

1/2 liter olaj a sütéshez

kevés só...

Az élesztőt kockacukros tejben felfuttatjuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy kovászt kapjunk, Hagyjuk megkelni. Közben a tojássárgákat, vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, a langyos tejet, a maradék lisztet és a tojások felvert habját. Alaposan összekeverjük. Sűrű tésztát kapunk. Palacsintasütőben felforrósitunk egy e.kanál olajat és vastag, aranybarna palacsintákat sütünk.

Megjegyzés:

Desszertként mézes vajkrémmel, vagy tejfeles mézzel, esetleg mézes paradicsomtöltelékkel tálaljuk.  A mézes vajkrém és a tejfeles méz nagyon egyszerűen elkészíthető. A vajat egy barna virág- vagy hársmézzel habosra keverjük és kész. A tejfeles méz elkészítése ugyanilyen egyszerű. Jó minőségű, lehetőleg piacon vásárolt tejfel és méz szükséges hozzá. Az arányokat az ízlés határozza meg, körülbelül 10 dkg vajhoz 2-3 evőkanál mézet vegyünk, a tejfeles  méznél 2, 5 dl tejfelhez szintén 2-3 kanál mézzel még nem túl émelygős. Bár az üzbégek imádják az édeset, ha valaki nem szereti, nem kötelező ezeket az arányokat betartani. Lehet kevésbé édes a zárszó.

A mézes paradicsomtöltelék már több munkát kíván, hiszen zöld paradicsomra volna szükség az elkészítéséhez, ami ilyentájt nálunk nem egykönnyen beszerezhető. A zöld paradicsomokat addig pároljuk saját levében, amíg teljesen megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a mézet, körülbelül 30 dkg paradicsomhoz 1 evőkanálnyit és ezzel együtt még kevés ideig pároljuk, majd teljesen kihűtve kenjük a palacsintákra. Négybe hajtva, mézzel meglocsolva kínáljuk.

Jó  kísérletezést és jó étvágyat mindenkinek !